Feb 18, 2009

Cabaran Sebagai Umat Katolik- kisah Benar by Geraldine Mijis- Student UMS

Baru-baru ini, difahamkan, suatu kejadian telah berlaku terhadap CSGUMS, dan blog ini tidak ketinggalan untuk mengetahui hal tersebut. So sempat la menanyakan salah seorang CSG Student of UMS pasal ne perkara samada betul ka tida...so ni la sharing dia...kita sama-sama baca k:-

"actually, kmi bukan buat gathering ba tu. cuma perjumpaan doa yg besa2 mcm novena b4 pg rhbdr ari tu. kmi buat perjumpaan doa pun atas cadangan sr judith. so kmi plan la mo buat pd pagi hari khamis (12 feb), jm6 di complex (atas ruang legar yg dkat toilet). 15 org ja kmi tym tu. sepa2 yg terbabit...biar la rahsia. hehe.
kmi stat jam6 lebih sda la bb mo tggu durng koloi n da geng smpai lg, pastu sementara sa buat persiapan bca bible, yang lain2 praktis lagu; bersama malaikat d syurga, kurasakan kasihMu & sbab Kau layak. mmg terang sda la tym tu. ble dingar da org dtg mo p bjoging. tp kmi teruskan jg sbb b4 p retret yg tym novena kmi pnah da pray smpai jm7 pagi. so, sda suma ready, kmi mula la dgn lagu bersama malaikat d syurga and ku rasakan kasihMu. baru kami mau nyanyi yg rangkap...Curahkanlah... trus kedengaran bong,bong, bong...ada orang belari naik tangga. skali sa buka mata, ada sda satu urang llaki pkai kopiah bdiri dpan kmi. dia tnya la terus. 'ini aktiviti apa ni? kokurikulum ka apa? klu bukan kurikulum jgn buat d sini. ni tmpat dijadikan surau ni. nnti menggangu org yg mau sembahyang. klu mau buat aktiviti keagamaan, sila buat d gereja atau d tepikung2. klu student, buat mcm student. di ums ni islam ja yg dibenarkan buat aktiviti mcm ni. so sa minta kmu, pls dismiss now!' trus dia trun.
sedih kan. suma kmi berhenti nyanyi dan terdiam beberapa saat. kmi pun tida berani mo teruskan bb tida mau melibatkan suma plajar kristian yg lain. so kmi tutup perjumpaan doa kami dgn kemuliaan n balik. sekian sj sharing dr sa. mmg klu dingar, sakit hati n sedih. apalagi bg kmi yg berada d tempat kejadian. dr 1st year smpi skg, nilah 1st tym kna halau. tp kita ambi ikhtibar sj. sr blg mmg dr dlu lg sejarah gereja, kristian ditindas. yg penting, kta teruskan dgn iman kita & saling support ntara 1 sma lain. Trust in Jesus... "

Geraldine,
CSGUMS

apakah pandangan kita sebagai umat Kristian dan Katolik khasnya?wajarkah kita diperlakukan begini?

6 comments:

GJO said...

Adididi.. serius ka apa ko ckp ni??? Terkejut sa yg dia ckp "Islam ja boleh buat perkara keagamaan d UMS".. pandai2 ja.. Helo? Malaysia ni ada kebebasan beragama k... so, kami suka hati la tempat mana mau buat gathering....

Valsonz said...

Memang ada2 saja diorang bah..
Berlagak saja tu urang tu, mo tnjuk dia pndai kunun...
ceh... pa saja dia tu...

apa2pun... malas mo ckp bnyak..

GBU all..

Welz said...

God Bless Us!
Love is patient, love is kind. It does not envy, it does not boast, it is not proud. It is not rude, it is not self-seeking. It is not easily angered, it keeps no record of wrongs. Love does not delight in evil, but rejoices with the truth. It always protects, always trusts, always hopes, always perseveres. Love never fails..
1 Corinthians 13:4-8

wenna said...

shalom ums...

smpai mcm tue skali..
tau2 jak dia korg buat prjumpaan kan.dia mau ikut maybe tpi tia kna ajak,dia mara la..ehe.
kes2 mcm nie pun brlaku di church kami last week d st.thomas kuantan.org majlis prbandaran dtg g church dtg cabut banner mcm samseng...biarlaa..
we r people of peace kan..

CUS_USMKK said...

emm....kami di USMkk ok...x pnah dorang buat mcm tu wlupun tmpat kita org kelantan...bila pergi gereja tiap minggu, bas USM (driver muslim) yg siap hntar....

Noel Rod'ger said...

huh~
sedih....
tapi tuhan bilg...
"BUT I SAY UNTO YOU,
LOVE YOUR ENEMIES.
BLESS THEM THAT CURSE YOU,
DO GOOD TO THEM THAT HATE YOU,
AND PRAY FOR THOSE WHO DESPITEFULLY USE YOU AND PERSECUTE YOU.
RESIST NOT EVIL, BUT TO THE ONE WHO STRIKE YOU ON THE RIGHT CHEEK TURN TO HIM THE OTHER ALSO.."

Please Follow Us :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international voip calls