Feb 24, 2009

Mini Konsert Rohani, Belia St.Simon/UMS!

21 Feb 2009..Pulau Penampang..

Petang sebelum Konsert Mini tu... Sing Along, Ice Breaking n Games..




Belon2 "I love U" for Jesus!



Tengok lah betapa gembiranya diorang! Haha..



Then, finally, jam7 malam.. Konsert pun start!


Menari2 lagi... Lagu Mamarayou kan..


Pose2 b4 balik UMS...


Yeah... Berjaya juga konsert mini ni.. Syok jg..


Other pics, check HERE!

Comments:
1. Mungkin mo kc ramai lagi peserta/orang baru meriah..
2. Harus ada penyanyi yg berbeza 'lead' setiap lagu..kan2..
3. Penat bejalan dari UMS pi sana, ikut jalan x sah lagi tu...haha
4. Tapi memang syok lah..

Untuk sebarang maklumat tntng program2 CSG, hubungi Hotline CSG!

Feb 19, 2009

Kebebasan Beragama di Malaysia melalui Perlembagaan Malaysia.

Cuba anda nilai post blog sebelum post ini. Berkaitan dengan Sharing dari Saudari Geraldine..Cuba kaitkan... dan sila lah beri pandangan.....

Perkara 8 dalam Perlembagaan Malaysia


1) Semua Orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama rata di sisi-undang-undang.

2) Kecuali sebagaimana yang dibenarkan dengan nyata oleh Perlembagaan ini tidak boleh ada diskriminasi terhadap warganegara semata-mata atas alasan agama, ras, keturunan, tempat lahir atau jantina dalam mana-mana undang-undang .....( rajinkan la diri membaca Perlembagaan Malaysia)


Perkara 10 dalam Perlembagaan Malaysia.
Kebebasan bercakap , berhimpun dan berpersatuan.
1)a) Tiap-tiap warganegara berhak kepada kebebasan bercakap dan bersuara
b) semua warganegara berhak untuk berhimpun secara aman dan tanpa senjata.
c) semua warganegara berhak untuk membentuk persatuan.

(yang lain baca sendiri)

Perkara 11 dalam Perlembagaan Malaysia
1) Tiap-tiap orang berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan tertakhluk kepada fasal(4) mengembangkannya.
2) Tiada seorangpun boleh dipaksa membayar apa-apa cukai yang hasilnya diuntukkan khas kesemuanya atau sebahagiannya bagi maksud sesuatu agama selain agamanya sendiri.
3) Tiap-tiap kumpulan agama berhak
a) menguruskan hal ehwal agamanya sendiri
b) menubuhkan dan menyenggarakan institusi-institusi bagi maksud agama atau
khairat; dan
c) memperoleh dan mempunyai harta dan memegang dan mentadbirkannya mengikut
undang-undang.
4) Undang-undang negeri berkenaan dengan wilayah -wilayah persekutuan Kuala Lumpur , Labuan dan Putrajaya , undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama di kalangan orang yang menganuti agama Islam.

5) Perkara ini tidaklah membenarkan apa-apa perbuatan yang berlawanan dengan mana-mana undang-undang am yang berhubungan dengan ketenteraman awam , kesihatan awam atau prinsip moral.

Renungkan dan pikirkanlah....

Feb 18, 2009

Cabaran Sebagai Umat Katolik- kisah Benar by Geraldine Mijis- Student UMS

Baru-baru ini, difahamkan, suatu kejadian telah berlaku terhadap CSGUMS, dan blog ini tidak ketinggalan untuk mengetahui hal tersebut. So sempat la menanyakan salah seorang CSG Student of UMS pasal ne perkara samada betul ka tida...so ni la sharing dia...kita sama-sama baca k:-

"actually, kmi bukan buat gathering ba tu. cuma perjumpaan doa yg besa2 mcm novena b4 pg rhbdr ari tu. kmi buat perjumpaan doa pun atas cadangan sr judith. so kmi plan la mo buat pd pagi hari khamis (12 feb), jm6 di complex (atas ruang legar yg dkat toilet). 15 org ja kmi tym tu. sepa2 yg terbabit...biar la rahsia. hehe.
kmi stat jam6 lebih sda la bb mo tggu durng koloi n da geng smpai lg, pastu sementara sa buat persiapan bca bible, yang lain2 praktis lagu; bersama malaikat d syurga, kurasakan kasihMu & sbab Kau layak. mmg terang sda la tym tu. ble dingar da org dtg mo p bjoging. tp kmi teruskan jg sbb b4 p retret yg tym novena kmi pnah da pray smpai jm7 pagi. so, sda suma ready, kmi mula la dgn lagu bersama malaikat d syurga and ku rasakan kasihMu. baru kami mau nyanyi yg rangkap...Curahkanlah... trus kedengaran bong,bong, bong...ada orang belari naik tangga. skali sa buka mata, ada sda satu urang llaki pkai kopiah bdiri dpan kmi. dia tnya la terus. 'ini aktiviti apa ni? kokurikulum ka apa? klu bukan kurikulum jgn buat d sini. ni tmpat dijadikan surau ni. nnti menggangu org yg mau sembahyang. klu mau buat aktiviti keagamaan, sila buat d gereja atau d tepikung2. klu student, buat mcm student. di ums ni islam ja yg dibenarkan buat aktiviti mcm ni. so sa minta kmu, pls dismiss now!' trus dia trun.
sedih kan. suma kmi berhenti nyanyi dan terdiam beberapa saat. kmi pun tida berani mo teruskan bb tida mau melibatkan suma plajar kristian yg lain. so kmi tutup perjumpaan doa kami dgn kemuliaan n balik. sekian sj sharing dr sa. mmg klu dingar, sakit hati n sedih. apalagi bg kmi yg berada d tempat kejadian. dr 1st year smpi skg, nilah 1st tym kna halau. tp kita ambi ikhtibar sj. sr blg mmg dr dlu lg sejarah gereja, kristian ditindas. yg penting, kta teruskan dgn iman kita & saling support ntara 1 sma lain. Trust in Jesus... "

Geraldine,
CSGUMS

apakah pandangan kita sebagai umat Kristian dan Katolik khasnya?wajarkah kita diperlakukan begini?

Feb 12, 2009

Api Penyucian(Purgatory)


Apakah anda percaya kepada Doktrin Api Penyucian? Ada orang berkata bahawa pengajaran mengenai perkara ini tidak terdapat didalam Alkitab?

Cuba lihat Injil Matius 12:32 : Apabila seorang mengucapkan sesuatu menentang Anak Manusia(Yesus Kristus), ia akan diampuni, tetapi jika ia menentang Roh Kudus, ia tidak akan diampuni, di dunia ini tidak, dan di dunia yang akan datang pun tidak. Ayat ini menyatakan bahwa ada beberapa jenis dosa yang dapat diampuni di dunia yang akan datang. Jika seseorang meninggal dan pergi ke neraka, sedikit pun dosa mereka tidak akan diampuni. Tidak ada dosa yang dapat dihapuskan di surga, karena tidak ada yang tidak suci yang dapat masuk. Jestru itu, satu-satunya penjelasan secara logik dan manasabah ialah ADANYA tempat ketiga dimana dosa masih dapat diampuni. Gereja Katholik menamakan tempat ini Api Penyucian (purgatory).
Yaa...begitulah betapa besarnya kasih Tuhan Allah, Dia masih memberi peluang yang terakhir kepada para manusia yang belum cukup suci supaya mereka juga ada peluang untuk masuk ke dalam Surga. Meskipun sudah meninggalkan dunia, tetapi masih diberi kesempatan untuk bertobat dan menjadi insan yang suci agar dapat hidup didalam Kerajaan-Nya! Ini jelas, memberi kita pengajaran bahawa Tuhan Allah memang Maha Pengasih dan Maha Pengampun! Amin.

Source: Pak Janggut

Feb 5, 2009

Retret Hidup Baru Dalam Roh 2009- Laporan Bergambar




















Tempat: Pace Bene Purak Papar

Feb 3, 2009

Retret Hidup Baru Dalam Roh 2009- Pace Bene Purak Papar

Retret telah berjalan dengan lancar sekali, dan ternyata banyak anak-anak Tuhan yang amat tersentuh dengan retret kali ini. Disini disertakan beberapa sharing tentang Retret baru-baru ini dan ternyata ianya sungguh menarik sekali. :

Saudari Geraldine,

1. sa mo share pglaman yg x dpt dlupakan semasa balik ums dulu. sa harap ini x akan menakut2kan junior2 lain tuk join aktivti csg d masa akan dtg tp akan lebih percaya dlm nama Tuhan Yesus. Smile

bas kg e no.2 xcident d tanjung lipat on d way balik, langgar pokok d pmbahagi jalan & terbabas d lorong laju d jalan raya bertentangan (ums-kk). klu dr pglaman sa sndri yg 1st tym xcident, mmg rasa d hjung nyawa da tym tu yg kbtulan dduk plg blakang dkat pintu emergency. tp apa sa sgt suka share sni, skali pun panik, suma peserta trus sebut "JESUS, JESUS" (didahului ole alga) & bas berhenti smoothly. suma nyawa dslamatkan tmsuk driver yg drive laju ( kc risiko nyawa kmi ja). he. n syukur, tiada jg kreta yg dtg dari hadapan. smoga pglaman ni remind us that Jesus name is the most powerful... Smile Praise the Lord!

2. Kmu rindu Sr judith ka? ramai ni mo balik dgr cramah dia. trutama siput (stef). deblg klu sa 1 mnggu d pace bene dgr cramah sr judith pun x kisah. haha. means, byk yg kita dpt dr sna. praise the LOrd. klu dr sa sndri, mmg byk input sa dpt dr cramah n sesi2 yg kna bg kali ni, trutama psl ptingnya confession n perayaan ekaristi pd hari minggu. lg 1, sr blg ppuan plg matang kwin umur 28 above. hehe...renung2kan. Razz

3. bah, nnti sa smbung lg. apa kata peserta retret kali ini? sblum itu, syabas & tahiah kepada suma krna mjwab pggilan Tuhan. tahniah jg tuk ajk pnganjur trutama pngarah kita, Mr S! ops, jgn silap. Mr Sixtus ye...hehe... jgn kc pdam api Roh Kudus kmurang ah... slmat mlayani... Smile God always be with us. Amen.


Saudari Alice,

sy suka ni retret kali ni...berbeza dgn yg biasa kita join ...
sy suka...ada rehat berbimbing...trus lepas tu concentrate ni mo dgr ceramah yg syiok2....especially dr sister judith n angkol cinta kasih...sy syorkan...aktiviti csg yg seterusnya...bgs tu masa rehat kita di isi degn rehat berbimbing...lebih berfaedah drpd...tidur2 di tilam shantao tgu sesi2 mula...lgpun kalo di shantao kan mn dpt tido mlm kan kan...ari 6 yg kena buat tu rehat berbimbing, sy tidak dpt tido ni.pasal terlampau ramai yg berdengkur..hahaha....2nd day bru sy tertido...sgt syiok!!!
sy happy di RHBDR kali ni...
kalo dulu sy ckp ma ec-classmate sy yg tau problem sy...
"maybe,it take times to heal my heart.maybe,a few years.."
tp...sy tidak sangka di RHBDR kali ni...sy tidak perlukan beberapa tahun utk heal hati sy...sy uda dpt mengampuni org yg menyakitkan hati sy...forgive n forget...skrg sy dpt communicate dgn org tu dgn tenang seja...xrasa benci sakit hati....or sbginya...THAnk You,JESus...

bapa abraham....byk anak..byk anak...bapa abraham..
sy minta satu...engkau juga 1....maaaaaaaaaaariii puji TUHan.... Very Happy


Saya akan cuba untuk mencari beberapa gambar menarik mengenai Retret kali ini ( Kalau dapat la)..Sesiapa yang sudi untuk mengonsikan gambar-gambar amatlah dialu-alukan..sila email ke csgums@gmail.com . Sekian dan Semoga Tuhan Memberkati kita...

Please Follow Us :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international voip calls